Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Fiesta - Día de la Hispanidad

Een activiteit bedacht door Intercambio Salland en georganiseerd met diverse partijen.

Wat is de Día de la Hispanidad?
Dit is de spaans nationale feestdag op 12 oktober, gebaseerd op de ontdekking van Amerika door Columbus op 12 oktober 1492 waarmee de verspreiding van de Spaanse cultuur begon.
Samen met Espalmía, 123Spaans, Atalaya en met medewerking van Deventer Centraal en het Hof van Salland, organiseren wij een feestelijke middag met spaanstalige muziek, dans en cultuur.

Kijk hier voor meer info:
Website
FB evenement

 

Dit is het verslag van de FIESTA van 11 oktober in het Hof van Salland in Diepenveen.

Om 11.00 start de organisatie met medewerkers van het Hof van Salland met de voorbereidingen, zoals het plaatsen van een podium, klaarzetten van tafels, stoelen, beamer etc, waarbij ook de aankleding van de ruimte met vlaggen en diverse posters (waaronder een paar grote filmposters van Filmhuis de Keizer) niet vergeten wordt.

De diverse stands van ACE, SZSN, Cubamigos, Espalmía en Atalaya worden ingericht, overig infomateriaal van Worldservants, Filmhuis de Keizer en de Vrije Academie komt op een tafel te liggen.
Op de hoek van de achterste bar, die niet gebruikt wordt, liggen de prijzen van de verloting uitgestald.
Buiten arriveert El Toro Sonriente met hun verkoopwagen voor Churros (de Spaanse lekkernij), die mooi bij de ingang van het Hof van Salland past.


Terwijl om ca.13.30 de organisatie en de diverse medewerkers de laatste puntjes afronden en met sangría proosten op een succesvolle middag, zijn de eerste geïnteresseerden al binnen.
Precies om 13.45 opent Mark van Intercambio Salland de middag en introduceert de heer Fernando Miguel Fernández die als eerste spreker vertelt over de Día de la Hispanidad, de feestdag die de aanleiding is voor deze "spaanse/spaanstalige" middag. Met o.a. burgemeester Heidema als aandachtig toeschouwer luisteren zo'n 40 mensen naar deze openingspresentatie.
Vervolgens krijgt dhr. Heidema het woord, spreekt zijn welkomstwoord tot de aanwezigen en opent de middag officieel met een toast op een feestelijke middag.

Dit is het sein voor Los Pajaritos om te beginnen met hun eerste optreden van een kwartier. De mooie en feestelijk geklede dames vullen de zaal met Spaanse klanken en brengen de zaal direct in een vrolijke stemming. Zij sluiten de eerste sessie af met de twee dames, in prachtige andalusische jurken, die Sevillanas dansen.
Daaropvolgend speelt het duo Flor-De-Lis een set van enkele nummers om de muzikale sfeer verder uit te bouwen.Na de muzikale opening is het tijd voor wat serieuzer werk. Maarten Douwe Bredero, de Deventer architect spreekt (grotendeels in het spaans), over de projecten van zijn beroemde collega Santiago Calatrava, o.a. bekend van de moderne gebouwen in Valencia. In een met veel foto's gevulde presentatie krijgen de bezoekers een indruk van het werk van de Spaanse architect.

In het tweede uur van het programma vullen de Pajaritos en Flor-De-Lis de zaal opnieuw met nieuwe Spaanse liedjes en dansen.
Daarna gaat Carla Geertman met haar presentatie op reis door Catalonië, de provincie waar zij meer dan 30 jaar gewoond heeft. De aanwezigen reizen met haar mee door mooie landschappen en verschillende bekende en minder bekende streken en steden.

In de tussentijd is de paella-pan ontstoken en de kraam met heerlijke tapas gevuld (o.a. garnalen, tortilla en gevulde tomaten), alles uit eigen keuken van het Hof van Salland. Men laat het zich goed smaken want aan het eind van de middag blijken de tapas en paella schoon op te zijn! Ook de speciale drankjes als sangría en Corona vinden gretig aftrek.
Verschillende bezoekers lopen even naar buiten om een portie Churros te bestellen.
Tussendoor bekijken zij ook de diverse informatiestands en doen de medewerkers daarvan leuke contacten op.


Gedurende de middag vinden er ook in de kleine zaal activiteiten plaats;
Juliette Peskens vertelt 2 keer over het leven op een hacienda in Venezuela op basis van een boek, Jorien Maters verzorgt 2 x een workshop cajón spelen waardoor diverse bezoekers enthousiast raken van het spelen op dit bijzondere instrument. Daarnaast raakt de heer Hernández in deze ruimte in gesprek met een aantal belangstellenden over de betekenis van de Dag van de Hispaniteit.Later op de middag is er ruime inbreng met Colombiaanse wortels. Tijdens een vrolijke presentatie van Carlos Flores over de andere kant van Colombia (La Otra Cara De Colombia) worden de bezoekers geïnformeerd over verschillende onderwerpen uit Colombia waar zij vooraf geen weet van hadden, zo is het voorbeeld van biodiversiteit tussen Nederland en Colombia al zeer treffend.

Hierna worden tafels en stoelen snel aan de kant geschoven voor een presentatie van de dansschool van Flor Viveros, SalsaViva, die haar instructeurs en leerlingen (op opzwepende muziek) 2 dansen laat tonen, waaronder de rueda.
Na deze demonstratie blijft de dansvloer een paar nummers gevuld met vele enthousiaste dansers, die ook spontaan vanuit het publiek aanschuiven.
Als laatste onderdeel van de middag is er de verloting waarvan gedurende de gehele middag de loten verkocht zijn en waarin diverse interessante prijzen vergeven worden.
De allereerste prijs die uit de koker komt is direct de hoofdprijs, de cursus Spaans. Deze mooie prijs is voor John direct een hele uitdaging die hij zeker aan zal gaan in overleg met Mirella van Espalmía die de cursus ter beschikking heeft gesteld en zal verzorgen.
De overige prijzen zoals bv. cadeaubonnen van filmhuis de Keizer, castagnettes van Spanjewinkel.nl, worden verloot, gelukkig zijn veel prijswinnaars nog aanwezig om deze direct in ontvangst te nemen. Slechts voor een paar van de vele prijzen zal na het evenement een afspraak voor nalevering gemaakt moeten worden.

Tegen 18.00 uur is de middag afgelopen en verandert het Hof van Salland met hulp van vele handen snel weer in de normale cafésituatie, klaar voor de volgende reguliere bezoekers en een volgend evenement.

Wij als organisatie beëindigen dit verslag met een aantal dankzeggingen:|

Alle bezoekers, gracias voor jullie komst.
Alle medewerkers, gracias voor jullie inbreng en inzet, het was een middag om niet te vergeten.
Alle sponsoren gracias voor het beschikbaar stellen van prijzen voor de verloting.

Tot volgend jaar ? ¡Hasta la próxima vez !

De organisatie:
Mirella (Espalmía), Gé (Atalaya), Carlos (Manos Amigas), Martin (Hof van Salland),
Paul (Deventer Centraal) en Mark (Intercambio Salland)

 

De foto's zijn hier gepubliceerd: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.923361271071976.1073741833.742059935868778&type=1&l=adce6c8a6a

Delen via sociale media

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?